miercuri, 31 martie 2010

Cozonac trandafir cu prune si sos de vanilie




Tot intr-una din revistele unguresti am gasit o reteta de cozonac care am stiut din start ca o sa ne placa.Initial am zis ca o fac de Paste, in loc de cozonac cu mac, dar Mitu nu era de aceeasi parere, si cum pe mine ma mancau degetele s-o incerc, am facut-o weekendul trecut.Ma rog, vineri dupa amiaza.
Am stiut ca o sa ne placa si asa a si fost.E un aluat exceptional, care am sa-l mai fac de multe ori, cu diferite umpluturi.

- 600 g faina

- 100 g zahar

- un cub de drojdie

- 250 - 300 ml lapte

- 100 g unt moale la temperatura camerei

- putina sare

- 3 galbenusuri

Pt.umplutura

- 300 g compot de prune, eu am luat de la plus foarte bun

- 50 g zahar

- 250 g gem de prune

Pt. sos

- 400 ml lapte

- 60 g zahar

- 1 baton de vanilie

- 2 galbenusuri

Eu am facut aluatul la masina de paine, cu drojdie proaspata si a crescut extraordinar de fain.In timp ce aluatul il face masina de paine, se pregateste umplutura.Se pune zaharul la caramelizat si se adauga prunele scurse de zeama si taiate bucatele destul de mici.Se lasa cam doua minute, sau pana se topeste zaharul care cand punem prunele se intareste putin.De la zeama lasata de prune zaharul se topeste din nou.Se raceste acest amestec si se amesteca cu gemul de prune.Eu aici am facut o greseala, n-am asteptat sa se raceasca prunele, si s-a inmuiat foarte tare gemul, ceea ce a facut ca el sa cam curga din aluat.Deci se racesc prunele, apoi se amesteca.Bine daca folositi magiun sau lekvar cum ii zice la noi, care-i destul de tarisor, nu se mai pune problema.Eu am folosit gem de prune cumparat.
Se scoate aluatul, se intinde foaie, se unge cu umlputura de prune si se ruleaza.Se taie rondele si se aranjeaza in tava cu baza detasabila, unsa cu unt.Eu n-am pus capetele pentru ca mi s-a parut cam mult aluatul, data viitoare fac din 500 g faina, pentru forma mea ( fi 25 cm ) ajunge.Se baga la cuptor si se coace la foc mijlociu pana e aproape gata.
Intre timp se pune laptele cu semintele de vanilie la fiert iar galbenusurile se freaca cu zaharul.Cand laptele este inca doar caldut se toarna peste galbenusuri apoi se pune din nou pe foc si se fierbe.Se raceste putin, sa fie doar caldut si se toarna peste cozonacul aproape gata.Se mai baga apoi la cuptor cozonacul pentru cam 15 min.

Zaharul caramelizat.



Puse si prunele.



Prunele amestecate cu gemul.



Aluatul scos din masina, super pufos si fain.



Rondelele puse in tava, n-am mai pozat rulatul si taiatul, ca era plin de gem care curgea, numai eu stiu cum le-am pus.



L-am acoperit cu folie si l-am mai lasat la cald la crescut 1/2 h.Asa arata dupa.



Felie.




Mai de aproape.



Am uitat sa scriu ( trebuie iar sa schimb firma de la care iau lecitina ), ca dupa ce e gata, se lasa cam 10 min la racit si spoi se scoate din tava.Din cauza zaharului si a gemului care mai curge pe ici colo, are tendinta de a se lipi.Dar daca se scoate pana e caldut, se scoate usor.
Daca din diferite motive, faceti o cantitate mai mica de aluat, reduceti corespunzator si cantitatea de sos.

luni, 29 martie 2010

Supa crema de tulpini de telina



Acum si eu ca-n vorba aia, "omul iti intinde un deget iar tu ii iei toata mana ".Daca domnului Mitu i-a placut supa crema de fenicul, zbang am si gasit alta reteta si i-am facut supa crema de telina.Reteta din revista ungureasca.Aici in Targu Mures se gasesc foarte multe reviste unguresti culinare, iar eu mi-am cumparat, ca doar n-aveam destule reviste si carti si retete scoase la imprimanta.
Acum la supa din nou, m-am bucurat mult ca i-a placut si asta, si pot sa fac de acum mai multe supe fara carne.

- 4 fire tulpini de telina

- 1 morcov mare

- 1 ceapa rosie

- putin unt

- 1 l supa de legume

- 3 fire cimbru

- 1 foaie dafin

- 150 ml smantana

- 150 g cascaval moale

Se topeste untul, se infierbanta si se adauga ceapa taiata marunt.Se caleste 3-4 minute, apoi se adauga celelalte legume, taiate marunt, eu am pus si un fir subtire de patrunjel.Se mai lasa 5 minute sa se caleasca toate impreuna.Se sareaza si se pipereaza.Se toarna apoi supa de legume, calda, se adauga crengutele de cimbru si foaia de dafin si se aduce la punctul de fierbere.Se face apoi focul mic, si se lasa sa fiarba acoperit cam 25 de minute, sau pana se inmoaie legumele.Se scot apoi crengutele de cimbru, foaia de dafin, si se paseaza cu mixerul bat.
Se adauga smantana si se incalzeste din nou supa la foc mijlociu, cam 5 minute.Se rade cascavalul pe razatoarea mica, se adauga in supa, si se lasa doar pana se topeste, fara sa fiarba supa.Se condimenteaza dupa plac.

Legumele la calit.



Supa cu smantana si cascavalul.Eu nu am avut cimbru crengute si am pus de ala din plic.



Am bagat la cuptor cateva felii de bagheta presarate cu cascaval, si am servit supa.



O poza mai de aproape.

duminică, 28 martie 2010

Taleri din aluat cu cartofi, cu marar


Intr-una din zile, saptamana trecuta, mi-a ramas de la pranz putin pireu si cum vazusem intr-una din revistele unguresti niste taleri cu cartofi si marar, a nu mi-a luat mult sa amestec tot ce trebuie si sa ii fac.
Am facut jumatate de portie din cauza de cantitate de cartofi, si foarte bine am facut, pentru ca proaspeti au fost foarte, foarte buni, in schimb cativa care au ramas pe a doua zi, nu mi-au mai placut.
Prima tura, cea pozata, am facut-o cu taleri mai subtiri si mai palizi, dar cei mai buni au fost cei din tura a doua, care i-am facut mai grosuti si i-am lasat sa se rumeneasca foarte frumos.
Pun reteta cu cantitatile din revista, ca nu toata lumea are familia formata din doua persoane.

-300 g cartofi fierti in coaja

- 360 g faina

- 1 lingurita sare

- 100 g cascaval ras

- 80 g unt de la frigider

- 1 galbenus + 1 pentru uns deasupra

- 2 linguri marar proaspat, tocat, eu am pus uscat

Cartofii se fierb in coaja, si se racesc.Reci se dau prin razatoarea mica si se amesteca cu faina, sarea, cascavalul ras tot pe razatoarea mica, mararul tocat si untul din frigider taiat cubulete.Se adauga apoi oul si se omogenizeaza.Se formeaza o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pentru 1h.
Se intinde apoi foaie cam de 1-1,5 cm, se decupeaza talerii, se ung cu galbenus, se presara cu ce vreti, eu am presarat cascaval, si se coc pana se rumesnesc frumos.

Ingredientele in castron.



Talerii decupati, pusi in tava si unsi cu galbenus.



Presarati cu cascaval.



Talerii gata.



Mai de aproape.

Premiu neasteptat


In primul rand doresc sa urez tuturor celor ce-si serbeaza azi ziua de nume:


LA MULTI ANI, multa fericire si bucurii,

faceti-va o zi cat mai frumoasa, chiar daca vremea nu tine cu voi.

Nu ma asteptam ca asa de repede sa primesc un nou premiu, si pentru asta ii multumesc lui Just me o fata al carei blog il vizitez cu mare placere.
Multumesc de fapt tuturor fetelor ca imi faceti asa bucurii.
De-ar fi fost si la scoala asa de usor cu premiile.

Il ofer mai departe cu mare drag prietenlor mele, care toate il merita cu prisosinta

Alison
Claudia
Laura
Boscodina
Alina
Elena
Felis
Sarah
Olgutza
Narnia
Primii pasi
Moni
Ghiocel
Criss
Judy
Nicoleta
Naina
Claudia
Danelutza
Michelle
Paradis
Lili
Alexandrina

si tuturor celor care aveti un blog, pentru ca prin el, ne oferiti la randul vostru cate ceva.Intrucat toate fetele mentionate apar si in listuta mea, nu mai introduc linkurile ca se pot vedea de acolo.Sper ca nu supar pe nimeni.

vineri, 26 martie 2010

Prajitura cu crema de nuci



Duminica trecuta am fost la Bistrita, la mama domnului Mitu si soacra mea, la Catalina.
Trebuia sa profit de ocazie si sa fac o prajitura pe care domnul Mitu nu o mananca, dar nici mie nu-mi lipseste, pe coapse vorbind, ca altfel oricand. Catalinei ii plac prajiturile cu nuca, asa ca de cate ori am ocazia, incerc ceva nou.
Reteta dintr-o revista ungureasca.
Foarte, foarte buna a fost. Domnul Mitu nici n-a gustat-o, ca nu-i place nuca.Parca ar fi un copil.Uneori am senzatia ca de asta n-avem noi bebe, ca-i el copilul. Bine zice proverbul ala englez " toti barbatii sunt copii la cresa ". Domnul Mitu este la liceu, mananca spanac, ciorba de macris, de salata, mazare. Sper sa nu se supere barbatii care citesc aici, na dar persoanele de fata se exclud.

Pt. blat:

- 150 g faina

- 1/4 lingurita scortisoara

- 5 oua+3 galbenusuri

- 200 g zahar, eu am pus 190 g

- 2 pliculete zahar vanilat

- putina sare

Pt. crema

- 1 lamaie

- 2 plicuri praf de budinca de vanilie, sau puteti face crema de vanilie dupa reteta proprie

- 600 ml lapte

- 220 g zahar

- 400 g nuca prajita si taiata

- rom sau esenta

- 200 g unt moale la temperatura camerei, eu am pus doar 120 g

Pentru blat se mixeaza galbenusurile cu 1/2 din cantitatea de zahar, cu sarea si cu vanilia.Se bat bine pana isi dubleaza volumul si se albesc.Se adauga faina, amestecata cu scortisoara.Albusurile se bat bine cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar, si se adauga la galbenusurile cu faina, amestecandu-se de sus in jos.Din acest aluat se coc trei foi de marimea 30x25 cm, eu am avut tava doar mai mica, si de asta au fost foile un pic mai grosute.Fiind insa buna proportia, prajitura a iesit ok.
Se lasa foile sa se raceasca.
Pentru crema se prepara budincile, cu 600 ml lapte, apoi in budinca inca fierbinte se adauga nuca prajita si macinata ( eu am macinat-o cu robotul, ca sa ramana putin mai mare ).Se adauga apoi coaja de lamaie si romul.In revista scria si zeama de lamaie, eu nu am mai pus-o.In crema asta de nuca, rece, se adauga si untul moale si se amesteca bine.
Se umlpu foile, cu crema, eu am pus si un strat de gem acrisor.Imi place cum merge nuca cu gem acrisor.
Se orneaza dupa preferinta.
E buna tare, daca va place nuca.

Galbenusurile batute cu 1/2 din cantitatea de zahar, vanilia si sarea.



Adaugata si faina.



Si aici se rupe filmul foilor pentru ca mi s-a descarcat acumulatorul.

Continuam cu crema, care am facut-o a doua zi dimineata.

Budinca in care am adaugat nucile macinate cu robotelul.



Adaugata coaja de lamaie, finesse.



Se adauga si untul, si se omogenizeaza bine de tot.



Pentru montare se pune prima foaie.



O treime din crema.



Pusa si a doua foaie.



Abia dupa ce am pus a doua foaie mi-am adus aminte ca voriam sa pun si cate un strat de gem.Asta nu era in reteta, dar mie-mi place cum merge gemul acrisor cu nuca.Pentru asta am 'inmuiat' putin gemul, adica l-am frecat cu o lingura sa pot sa-l intind mai usor.



Peste a doua foaie, am pus a 2/3 de crema si apoi gemul, asa mi s-a parut mie ca pot intinde gemul mai usor, dar puteti pune si invers.



A treia foaie si ultima parte de crema.Deasupra am tras linii cu furculita.



Prajitura.



Mai de aproape.

joi, 25 martie 2010

Premiu interesant




De ce interesant ? Pentru ca pe langa faptul ca luam o poza de pe un alt blog si o punem la noi, mai trebuie sa si enumeram 10 lucruri care ne fac fericiti/fericite.
Am primit acest premiu de la Alina, o prietena pe care o stiu de pe retete culinare, si care m-a atras prin bunul simt de care da intotdeauna dovada ( acum cand a fi cat mai smecher, e o calitate ), prin lucrurile de artizanat si ' gatelile ' care le face, si nu in ultimul rand prin bunatatea ei.
Am primit premiul asta si de la Sarah ( trebuie sa enumar 20 de lucruri care ma fac fericita ), care m-a cucerit de la inceput prin firea ei deschisa, vesela si foarte prietenoasa.

Ce ma face pe mine fericita:

sa ma inteleg bine cu sotul meu, sa simt ca ma iubeste

sa fie toata lumea sanatoasa

sa ajut/ sa daruiesc , stiu ca suna fals, dar in multe cazuri in care am ajutat pe cineva, m-am simtit mult mai bine, decat atunci cand am primit sau am fost ajutata

primavara

soarele

natura in general

prietenii mei si aici ma gandesc si la voi

sa calatoresc, sa vizitez locuri noi

sa ma simt utila, chiar si facand ceva bun la bucatarie

sa-i vad pe cei din jurul meu fericiti.

Sigur ca as mai putea scrie n chestii care ma fac fericita, care nu le pot distinge foarte clar, pentru ca mi se par normale cred: libertatea, independenta, pacea etc.

Dau mai departe acest premiu unor prietene care ma surprind de fiecare data cu o vrba buna, o povestioara draguta, o reteta interesanta, pentru ca vorbeam de ce ne face fericiti, si astea sunt parte din fericirea mea.

Alison
Laura
Boscodina
Ghiocel
Claudia
Michelle
Felis
Criss
Naina
KikenHana
Narnia
Judy
Laura Sava
Lili
Alexandrina
Elena
Olgutza
Nicoleta
Primii pasi
Gradina, pasiunea mea.

luni, 22 martie 2010

Premiu floricica, premiu imbratisare

Laura, mamica unui Bebel, tare dragut, Andrei, a fost asa de draguta sa-mi acorde doua premii foarte frumoase, gest pe care-l apreciez din suflet.Multumesc mult Laura.







Am la randul meu o listuta de bloguri, bloguri pe care le vizitez aproape zilnic, si carora le pot multumi macar putin pentru clipele mimunate care mi le ofera, dandu-le si eu la randul meu premiile frumoase de la Laura.Imbratisarea am luat-o si de la Judy.
Fetele din listuta mea sunt:

Alison
Daniela
Nicoleta
Sarah
Judy
Boscodina
Claudia
Michelle
Felis
Elena
Narnia
KikenHana
Criss
Olgutza
Lili
Naina
Primii pasi in bucatarie
Ghiocel
Mihaela
Craita
si tuturor celor care ma citesc, inclusiv cei/cele, care nu au blog.

Prajitura cu prune si fulgi crocanti



Saptamana trecuta era oferta in Kaufland la prune, prune din alea din import mari, frumos colorate.Demult nu mai cumpar legumele si fructele dupa marime si culoare, dar de data asta prunele m-au atras.Am cumparat mai mult de 1,5 kg cu gandul sa si mancam asa din ele, sa si incerc o noua reteta cu prune.Sigur ca au tot felul prin ele, altfel n-ar fi asa de frumoase, dar au fost surprinzator de bune.Bine, nu se compara cu alea de la tarani, la vremea prunelor, dar au fost totusi bune.
Reteta care vroiam s-o incerc e din " Secretele bucatariei ".

Pt. blat

- 180 ml lapte

- 375 g faina

- 1/2 plic drojdie uscata

- 30 g zahar pudra, daca prunele nu sunt foarte dulci, mai trebuie 30 g zahar

- 75 g unt

- 75 g nuci tocate, eu nu am pus

Pt. umplutura

- 2 kg prune, eu am avut mult mai putin

- 60 g zahar

- putina scortisoara

Pt. fulgi crocanti

- 200 g faina

- 100 g zahar

- 120 g unt rece taiat cuburi

- 50 g fulgi de migdale

Ingredientele pentru blat, mai putin nucile, se framanta, pana rezulta un aluat neted, care se acopera si se lasa la cald sa dospesca, pana isi dubleaza volumul.Apoi se intinde foaie, de marimea tavii ( a mea 25x40 cm), pe planseta tapetata cu faina.Se ridica aluat si pe margini, si se presara cu nucile tocate.Prunele spalate, se taie felii, in reteta scria jumatati, si se aranjeaza peste aluat si nuci.Se presara cu zahar si scortisoara.
Pentru fulgi se framanta cu mainile reci, un aluat din ingredientele scrise mai sus, se formeaza o bile, care se da apoi pe razatoarea mare, peste prune.
Se coace in cuptorul incins pana se rumeneste.
Ne-a placut mult prajitura, dar am facut doua greseli.Am facut aluat din 500 g faina, crezand ca tava mea e prea mare, dar era arhisuficient si din 375 g, si am tot redus din zahar, dar nu ar fi trebuit.
Oricum data viitoare fac aluatul de la cozonacul trandafir, adica cel cu iaurt si doar din 375 g faina, chiar daca tava are 25x40 cm.

Aluatul intins in tava.Eu presar intotdeauna sub fructe un pic de pesmet sa absoarba eventuala zeama de la fructe.



Prunele spalate, taiate feliute si puse peste aluat.



Ingredientele pentru fulgii crocanti.



Prajitura inainte de a fi bagta la cuptor;



Prajitura gata coapta.

vineri, 19 martie 2010

Gris in lapte cu pireu de castane



Sigur ca am avut si desert, cand a fost domnul Unchi, dar nu am facut prajitura, ca nu prea as fi avut timp.Am gasit insa intr-o revista ungureasca, un desert cu gris si pireu de castane, si cum stiam ca amandurora le place pireul de castane, am ramas la acest desert.

- 250 g pireu de castane, eu am pus putin mai mult; se gaseste la supermarketuri, fie congelat in pachete ca si untul, fie la borcan

- 1 bat vanilie

- 500 ml lapte

- 100 g zahar

- 50 g unt

- 150 g gris

- 200 g caise uscate, eu am pus mult mai putin, dar merge lejer si fara

- 2 linguri gem de caise

- putin rom

- 250 ml frisca batuta

Se decongeleaza pireul de castane, la temperatura camerei.Batul de vanilie, se taie in doua pe lung, se scot semintele si su pun in lapte.Se adauga in lapte si zahrul si untul si se pun la fiert.Cand incepe sa fiarba adaugam grisul si mai lasam cam 5-8 minute, sau pana cand stiti voi ca iese un gris in lapte foarte bun.Se ia de pe foc si se intinde grisul inca cald, pe o tava, sub forma de foaie.Lasam pana se raceste complet.
Caisele uscate se taie marunt si se amesteca cu gemul de caise si cu romul.Eu le-am tinut o noapte in rom.Piureul de castane, se marunteste cu o furculita, la cel din borcan nu e nevoie, si se amesteca cu grija, cu frisca batuta spuma.
Peste " foaia " de gris, racita complet, se intinde gemul cu caise uscate, iar peste acesta se pune piureul amestecat cu frisca.Se baga la frigider, pana in momentul cand se serveste.

Untul cu zaharul, vanilia si untul, puse la foc.Eu am pus si putina sare.



Grisul intins, sub forma de " foaie ", si lasat la racit.



Gemul amestecat cu caisele uscate si cu romul.



Intins peste gris.



Piureul de castane maruntit.



Amestecat cu frisca.



Se intinde si el peste stratul de gem, si se pune la rece.



Rece, se taie patratele si se orneaza.



Mai de aproape.



Este usor de facut, si e bun.Sigur nu este totusi prajitura.